Klima på dagsordenen
I juni 2024 udkom vi med vores første klimaregnskab.
I vores klimaregnskab har vi i samarbejde med eksperter kortlagt vores nuværende CO2e-udledning. Regnskabet er ikke bare tal og en opgørelse over vores udledning i 2023, det er vores baseline og vores fundament for en mere bæredygtig version af Geopartner. Med andre ord: det er den, der danner baggrund for vores miljømæssige mål, samt de handlinger vi iværksætter for at sikre, at vi opnår målene.
FN’s verdensmål og Geopartner
Hvad har FN’s verdensmål med en landinspektørvirksomhed at gøre? Jo, som landinspektører har Geopartner gennem mere end 150 år arbejdet med ejendomsforhold – såvel planmæssigt, matrikulært som opmålingsmæssigt – og vi er dermed tæt på de ejendomme og naturområder, som særligt påvirkes af klimaforandringerne.
Som virksomhed, der interesserer os for og involverer os i det omkringliggende samfund, anser vi det som en naturlig forlængelse af vores aktiviteter at kæde disse sammen med FN’s 17 verdensmål. Vi fokuserer på at bidrage positivt til de verdensmål, som særligt relaterer sig til vores virke.
Det afstikker en retning, vi ønsker at arbejde hen imod. Både for at afhjælpe nogle konkrete problemer afledt af klimaforandringerne og for at bidrage positivt til at sikre en mere bæredygtig fremtid.
Verdensmålene er en høj ambition, og vi er klar over, at vores bidrag er et lille men dog positivt bidrag i den store sammenhæng.
Geopartners opgaveløsning og verdensmålene
Nedenfor ses eksempler på Geopartners ydelser, som direkte kan relateres til FN’s verdensmål.
- Diger/klimaveje
- Et af Geopartners specialer er frembringelse af valide data til sikring af kysten mod klimapåvirkninger og jordbevægelser. Det vil sige eksempelvis sige fremtidssikrede data for fremskrivning af havvandstand, opmåling af diger og angivelse af sokkelkoter i kystnære områder, så værdier fremtidssikres
- Klimaveje er et område, hvor præcis laser scanning giver rådgiverne den nødvendige viden til at føre vandet i ønsket retning.
- Innovation: Lokale landhævninger/sætninger registreres gennem brug af satellitdata. Gerne også i partnerskab med andre miljø/klimavirksomheder – ud fra den vurdering at vi samlet kan løse udfordringerne, men sjældent alene?
- Jordfordeling
- Jordfordeling bidrager til at sikre miljøet eksempelvis ved at sårbare jorder udtages af drift. Eller ved at lodsejere med spredte jordlodder bytter jord, så landbrugstrafikken på reduceres og effektiviseres. Geopartner rådgiver og bistår igennem hele processen.
- DGNB
- Geopartner er medlem af Rådet for Bæredygtigt Byggeri, og vores autoriserede DGNB-konsulent kan dermed rådgive i byudviklingsprojekter og vejlede om, hvad der skal til for at et byområde efterlever kravene i DGNB og kan certificeres efter standarden. Med DGNB som planlægningsværktøj påtager Geopartner os den koordinerende rolle i et byudviklingsprojekt og sikrer monitorering og kontrol af de fem DGNB-kvaliteter: Miljø, Social, Økonomi, Teknik og Proces.
- Vindmøller/solceller/grøn energi
- Projektering, afsætning og opmåling af solcelleanlæg eller analyse, planlægning og afsætning af vindmølleprojekter. Grøn energi er et andet af vores specialer, og vi rådgiver vores kunder fra start til slut i projekterne og har også styr på lovgivning, terrænforhold og lokalplaner.
- Grundvandsbeskyttelse
- I Danmark er grundvandet også vores drikkevand, og grundvand fri for miljøskadelige stoffer er derfor vigtig. Geopartner hjælper kommuner og forsyninger med at planlægge og gennemføre grundvandsbeskyttelsesprojekter. Lige fra undersøgelser og indsatsplaner til lodsejerdialog og den endelige tinglysning af eventuelle restriktioner på ejendomme.
Ikke kun FN’s verdensmål – men generelt fokus
Det er ikke kun verdensmålene, vi arbejder med. Klima, bæredygtighed og miljø er overordnede strategiske fokusområder for os. Klik her for at læse om alle vores ydelser, som understøtter klima, bæredygtighed og miljø