Klimasikring af nyt boligkvarter: Velkendte løsninger til nye behov

Projekt Gødvad Enge – Silkeborgs bæredygtige bydel for Silkeborg Kommune og Silkeborg Forsyning.

En af de første nye bydele i Danmark, hvor bæredygtighed og klimatilpasninger bliver tænkt ind i alle processer fra start til slut er undervejs i Silkeborg. Gødvad Enge – Silkeborgs nye grønne bydel er resultatet af et offentligt-privat innovationssamarbejde i Silkeborg Kommune. Geopartner er med på projektet hele vejen fra byggemodningen til udstykningen af parcelhusgrundene. En opgave der kræver at velkendte løsninger tænkes ind i et nyt behov for smartere udnyttelse af regnvand.

Sammen med private virksomheder skaber Silkeborg Kommune og Silkeborg Forsyning et kvarter, hvor bæredygtighed og nye innovative idéer bliver til virkelighed. Ambitionerne har været at bygge et nyt kvarter, der ser stigende regnvandsmængder som en aktiv ressource frem for en udfordring.

Bæredygtig byggemodning kræver stor datanøjagtighed

De stigende regnvandsmængder bliver ikke en bekymring i dagligdagen for de kommende beboere i Gødvad Enge. Tværtimod kan beboerne fra de 170 planlagte boliger pumpe regnvand op af jorden til en gratis bilvask og børnene kan lege i regnvandsanlæg, der kreativt udformes som en regnvandslegeplads.

Grønne hustage, veje lavet af permeabel asfalt og underliggende gruslag, der suger vandet, og små regnvandsbassiner langs vejene er flere af de innovative løsninger, der skal redde haver og kældre for regnvandsmasserne ved skybrud.

For netop at undgå oversvømmede huse og haver har Geopartner udarbejdet situationsplaner.

– “Vi har lavet situationsplaner i 3D, der lægges ind i beregningsplaner, så man kan forudse, hvor regnvandet løber hen, når store mængder vand falder på én gang”, fortæller Søren Fogsgaard, kort- og landmålingstekniker, Geopartner.

Geopartner i Silkeborg har stået for opmåling af vand- og varmeforsyningen og for etableringen af spildevandsanlæg og kloakker i området. For Søren Fogsgaard er Gødvad Enge et sjovt og alsidigt projekt at være med på.

– “At måle og dokumentere vand, varme og spildevand er en teknisk opgave, der dog forudsætter alt den faglige og juridiske viden, som vi har også. Vi leverer ikke bare data i form af XML-filer til Silkeborg Forsyning, men sørger også for alt dokumentation af hvad og hvor forsyningsledninger placeres i jorden, samt hvilke komponenter og ledningstyper der er anvendt”.

Velkendte metoder til nye behov

Selvom projektet indeholder mange nye bæredygtige løsninger, så anvender Geopartners kort- og landmålingsteknikere og landinspektører de samme velkendte metoder.

– “Et projekt som dette kræver, at vi tænker vores viden og kompetencer ind i et nyt behov. Det har været spændende at bruge vores gode kendte løsninger i et innovativt projekt med nye måder at tænke klimatilpasninger ind i byggemodningen”, fortæller Søren Fogsgaard, og fortsætter:

– “Det er en fornøjelse at være en del af et projekt, hvor vi kan bidrage fra start til slut og dermed opleve hele processen. Fra før planlægningen af området finder sted til området er klar til afsætning af huse i sidste ende. Med vores drone kan vi tilmed skabe flotte salgsplaner over parcelhusgrundene i området, og på den måde levere til salgsarbejdet. Samtidigt er det en fornøjelse at være med på et projekt, der er præget af et fremragende samarbejde mellem Silkeborg Kommune og de mange virksomheder, der får projektet gennemført”, afslutter Søren Fogsgaard.

Byggemodningen blev afsluttet i starten af november 2015. De foreløbigt 30 parcelhusgrunde er sat til salg. Se mere på www.goedvadenge.dk.

Vil du vide mere om projektet? Kontakt Søren Fogsgaard på tlf. +45 2233 2006 eller mail sfo@geopartner.dk

Læs også om, hvordan vi har lavet klimasikring med drone i Viborg.