Gammelt pakhus bliver innovationsmiljø

Koldings havnefront er, som i så mange andre danske havnebyer i en forandringsproces. Et af projekterne, som kommer til at forandre byens erhvervsliv på havnefronten, er innovationsmiljøet Pakhuset, som Geopartner er med i udviklingen af for Svane Shipping i samarbejde med Astrup Entreprise A/S.

Tidligere har pakhuset været i anvendelse som fragtcentral, senest som opbevaring af gods til den nu nedlagte Bornholmerfærge. Nu bliver de uudnyttede lagerlokaler i det gamle pakhus omdannet til ideelle rammer for Syddanske Forskerparker, der genudlejer de godt 1.800 kvm til blandt andre Syddansk Universitet, erhvervsnetværket Business Kolding og flere af koldingområdets moderne virksomheder.

Foto: Kolding Stadsarkiv. Fotografiet viser det tidligere pakhus nyistandsat i 1987.  

I Kolding er Sten Marcussen, kort- og landmålingstekniker, med i projektet på Kolding Havn:

– “At omdanne en ældre bygning til nye formål kræver et grundigt opmålingsarbejde, så bygherre og arkitekter har de rette data at arbejde ud fra. Pakhuset er ca. 80 år gammelt og er bygget til et helt andet formål. Vi har pt. bidraget med opmåling, nivellement og volumenberegninger til brug for projekteringen”.

Omdannelse af ældre bygning kræver præcis opmåling

Pakhuset gemmer på mange skæve vinkler og ujævne gulve. Det sætter høje krav til opmålingsarbejdet forud for projektering og anlægsarbejdet:

– “Vi har opmålt alle porthuller i hele bygningen, fastlagt beliggenhed af de centrale indervægge, opmålt udvalgte bjælker inde i bygningen, opmålt enkelte gulvkoter og den udvendige læsserampe. Gulvet var oprindelig meget skævt, og vi har derfor også lavet beregningen af volumen for opfyldning på gulvet, så gulvniveauet bliver det samme i hele bygningen. Derudover har vi afsat de metermærker, der er behov for ved anlægsarbejdet”, fortæller Sten Marcussen fra Geopartner i Kolding.

Direktør Claus Lau Kristensen fra Astrup Entreprise A/S er mere end tilfreds med processen og samarbejdet med Geopartner.

 – “Vores samarbejde med Geopartner er fortræffeligt. Generelt leverer medarbejderne bare altid varen, de kan virkelig deres kram, og de er en fornøjelse at arbejde sammen med. Jeg vil til enhver tid foretrække Geopartner som landinspektør til alle opgaver på vores projekter”, siger Claus Lau Kristensen om samarbejdet.

Pakhuset er klar til Syddanske forskerparker, der som hovedlejer genudlejer det til Koldings iværksættere, virksomheder og netværk pr. 1. august 2016. Projektet lykkes i kraft af investeringer af Svane Shipping A/S, ejet af Jesper Hansson og Svend Erik Hansson. Svane Shipping har stor tilknytning til Kolding Havn og ejer 70.000 m2 pakhuse og terminaler på hhv. Kolding og Køge Havn.

Læs om vores arbejde på et lignende projekt i Odense, hvor Odense Offentlige Slagtehuse er blevet omdannet til moderne ungdomsboliger.