Fra slagtehuse til moderne ungdomsboliger
Odense Offentlige Slagtehuse – Genanvendelse af industribygninger til ungdomsboliger for Odense Boligselskab.
Forvandlingen af Odense Offentlige Slagtehuse
De gamle industribygninger ved Rugaardsvej 60 i centrum af Odense har ligget ubenyttet hen siden 1989, hvor slagteriet lukkede. Det historiske ”Kvægtorvet” længere nede af vejen benyttes i dag til nye, moderne formål i kraft af TV2’s hovedkvarter. På samme måde rummer de historiske bygninger Odense Offentlige Slagtehuse også et stort potentiale for genanvendelse.
I lang tid har flere idéer til ny anvendelse af området været vendt, men nu er forvandlingen af området endelig i fuld gang. Den gamle industrigrund bliver til 119 attraktive studie- og ungdomsboliger og 85 almene boliger med tilhørende ny dagligvarebutik og nye fælles udendørsfaciliteter på den 7.000 m2 store grund.
Idéen til omdannelsen af det historiske Odense Offentlige Slagtehuse til moderne ungdomsboliger og erhverv, fik entreprenøren Skjøde til at rådføre sig med landinspektør Peter Busk fra Geopartner.
– “Vi blev koblet på projektet lige fra start. Derfor har vi rådgivet i processen igennem et år nu. Vi så det samme potentiale i projektet som entreprenør og arkitekt, så det har været et spændende projekt, som nu er stort set færdigudviklet og i fuld gang med at blive solgt”, fortæller Peter Busk fra Geopartner i Odense.
Fra slagtehuse anno 1927 til moderne studieboliger
Projektudviklingen har været en opgave for entreprenør, arkitekt og landinspektør siden 2014. Potentialet har været til stede fra projektets start, hvor visualiseringen af nye ungdomsboliger hurtigt tog form. Tegningerne ligger klar, men der er dog stadig et stykke vej til, at området står klar til brug.
Geopartner påbegynder opdeling af ejerlejlighederne i foråret og sommeren 2015, hvorefter forvandlingen starter og forventningsfulde studerende rykker ind i de færdigbyggede boliger til studiestart i 2016.
Stor succes med ejendomsudvikling
Udviklingen af eksisterende industribygninger til boliger og erhverv er en voksende trend, især i de større byer rundt om i landet. Derfor har Geopartner flere specialister og rådgivere med stor faglighed på denne type opgaver, som ofte handler om at udnytte alle ledige kvadratmeter.
– “Der mangler generelt kvadratmeter til bolig og erhverv i byerne, især i de store studiebyer, hvor behovet for ledige kvadratmeter til beboelse vokser. Udviklingen af slagtehusene i Odense var derfor et projekt, vi havde stor tiltro til, og udviklingen er ved at være i mål nu”, siger landinspektør Peter Busk.
Samarbejdet mellem udvikler, arkitekt, ingeniør, landinspektør og kommune er helt centralt for at få projekterne i mål til tiden – med den rigtige økonomi og maksimale optimering.
Geopartner har en række referencer inden for omdannelse af tidligere erhvervsbygninger til boliger og arbejder i dag i hele landet med denne type projekter.
– “Ejendomsudvikling rummer alle facetter af landinspektørfaget, men rummer tillige, at man som landinspektør træder ind som ”troubleshooter” i relation til tilladelser, der skal opnås og forhandlinger, der skal gennemføres for at føre projekterne i mål”, fortæller Peter Busk.
Projekterne kræver derfor en meget bred forståelse for juraen i de nødvendige tilladelser, planlægningssystemet og indsigt i, hvor økonomien i projekterne skabes.
– “At være landinspektør i udviklingsprojekter er derfor også en kreativ proces, hvor man ofte bruger alle kernekompetencer, men også rører ved den mere generelle økonomiske forståelse af projekters tilblivelse”, uddyber landinspektør Peter Busk.
I udviklingen af slagtehusene i Odense har entreprenøren Skjøde sammen med arkitekten Archidea set mulighederne i de eksisterende 7.000 m2, som kommer til at forene kombinationen af nyt og gammelt. 7.000 m2 som Geopartner er med til at skabe maksimal værdi af.
Mere information
Visualiseringerne er udarbejdet og udlånt af Archidea. Du kan se mere om projektet på deres hjemmeside her.