Geopartner udvikler lokalplan for Sydvestjyllands Efterskoles store udvidelse
Geopartner Landinspektører er ved at lægge sidste hånd på en lokalplan, som gør det muligt for Sydvestjyllands Efterskole at realisere deres ambitiøse udvidelsesplaner. Dette lokalplanarbejde kræver stor forståelse for både planlægningsprocessen og de naturhensyn, der skal tages på skolens naturskønne område.
Sydvestjyllands Efterskole, som er indrettet i de historiske bygninger omkring Bramming Hovedgård, står overfor en betydelig udvidelse. Skolen ønsker at opføre nye bygninger, herunder bl.a. en ny hal, elevfløje og værksteder, der skal skabe rammerne for nye moderne og inspirerende læringsmiljøer. Det kræver imidlertid en ny lokalplan, som Geopartner er blevet bedt om at udvikle.
– Den nuværende lokalplan rummer ikke mulighed for opfyldelse af de ønsker, skolen har for fremtiden, og derfor er der brug for en ny lokalplan, hvori skolens udvidelsesønsker kan realiseres, men som også respekterer de mange natur-, kultur- og miljøinteresser, der er i området, fortæller Karsten, landinspektør og planlægger i Geopartner.
Naturbeskyttelseslinjer og åens nærhed former udvidelsesprojektet
Et af de særlige forhold i denne lokalplan er, at 3 ud af 4 af naturbeskyttelseslovens beskyttelseslinjer er i spil. Der er både en skovbbyggelinje, en åbeskyttelseslinje og en kirkebeskyttelseslinje, der skal respekteres i projektet. Det sætter begrænsninger og giver nogle udfordringer, som Karsten og efterskolen i tæt dialog sammen har løst. Særligt nærheden til åen, har været en udfordring og styrende for, hvordan bygningerne er blevet placeret.
– Vi har f.eks. arbejdet med at justere placeringen af ét af byggefelterne, da det viste sig, at det lå for tæt på Bramming å. Det påvirker selvfølgelig projektet, men det løste vi selvfølgelig også, for det er vigtigt for både hensynet til åen som værdifuldt landskabselement, og for at beskytte de dyre-og plantearter, der knytter sig til åen, siger Karsten.
Natura-2000 område kræver væsentlighedsvurdering og specialviden
En del af Geopartners opgave har været at få udført en væsentlighedsvurdering. Det skyldes, at Bramming å og arealerne lige nord for lokalplanens område ligger i et Natura-2000 område, hvilket gør, at det skal klarlægges, om det planlægningen vil kunne påvirke de arter og naturtyper som er på udpegningsgrundlaget i Natura 2000-området. Her har Geopartner gode samarbejdspartnere, som foretager disse vurderinger.
– Natura 2000-områderne er et netværk af beskyttede områder i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og plantearter, som er sjældne. Det kræver specialviden at vurdere, hvordan byggeriet kan påvirke disse naturtyper og dyre- og plantearter. Vi har derfor fået biologer til at vurdere projektet, så vi kan sikre, at projektet ikke påvirker Natura 2000-området væsentligt, uddyber Karsten.
Stort kendskab til den kommunale proces
For efterskolen har samarbejdet med Geopartner haft stor værdi, særligt på grund af deres erfaring med kommunale sagsgange. At udvikle en lokalplan i et område med flere hensyn, er ofte en længere proces. Disse lange og komplekse processer har Geopartners planlæggere stort kendskab til, da de alle har haft ansættelser i kommuner i flere år.
– I Geopartner har vi en god forståelse for, hvordan det kommunale system arbejder. Med stor viden om kommunens processer ved vi, hvordan vi bedst muligt griber opgaven an til gavn for kunden. Det betyder, at vi har kunnet hjælpe efterskolen med at navigere i de krav og forventninger, som kommunen naturligt har, og sikre, at deres projekt kan blive en realitet, forklarer Karsten.
På vej mod realisering
Med lokalplanudarbejdelsen på vej ind i den afsluttende fase, er næste skridt, at lokalplanforslaget skal afleveres til kommunen og efterfølgende godkendes politisk. Herefter skal den i offentlig høring og efter høringsperioden skal eventuelle indkomne høringssvar vurderes. Giver høringssvarene ikke anledning til at lokalplanforslaget skal ændres kan lokalplanen forhåbentligt endeligt godkendes politisk i starten af 2025. Såfremt lokalplanen godkendes, kan Sydvestjyllands Efterskole, med bistand fra Geopartner, se frem til en fremtid med nye og moderne faciliteter, der spiller sammen med de historiske rammer og den omkringliggende natur. Geopartners erfaring og faglige indsigt har skabt en lokalplan, der både tager hensyn til natur, kultur og miljø, og som gør efterskolens udvidelsesdrømme til en realitet.
Skal vi hjælpe dig med en ny lokalplan, der realiserer dit projekt?
Landinspektør, forretningschef Plan & energi, partner
Mobil +45 3080 8247
cae@geopartner.dk