Geopartner bistår Energinet ifm. kabelprojekt mellem Nyrup og Ringsted

Når de ældre 132 kV luftledninger bliver forældede, skal de udskiftes. I tilfælde som dette planlægger Energinet at lægge dem ned i jorden i stedet for blot at udskifte luftledningerne. Geopartner har i denne forbindelse fået den fornemme opgave at bistå Energinet i projektet ved at være mellemled mellem Energinet og lodsejerne. Geopartner skal løbende afholde personlige møder med alle berørte lodsejere, hvor formålet er at indsamle informationer og sørge for at lodsejernes synspunkt høres.

Fra luftledninger til nedgravede kabler

Energinet står midt i en stor, national overgang, hvor ældre 132 kV og 150 kV luftledninger bliver udskiftet med kabler, der lægges i jorden. De eksisterende luftledninger er slidte og har nået slutningen af deres levetid, hvilket gør det nødvendigt at udskifte dem.

Geopartner blev valgt som leverandør efter en budrunde og er med til at sikre, at projektet skrider planmæssigt frem på Sjælland.

De gamle 132 kV luftledninger på Sjælland er ved at være udtjente, så de skal have lavet nye kabler og i stedet for at hænge nye ledninger op, så graver man dem ned, fortæller Therese Møgelberg, landinspektør hos Geopartner og lodsejerkontakt for Energinet.

Fordelen ved at grave ledningerne ned i stedet for at sætte nye luftledninger op er blandt andet færre visuelle forstyrrelser i landskabet.

Den neutrale mellemmand

Geopartner bistår Energinet i dette projekt som mellemmand mellem Energinet og de berørte lodsejere. Therese understreger værdien af deres rolle som en neutral aktør i processen.

Vi er dem, der kommer ud og taler med lodsejerne, uden at overtromle dem, og sige, det er sådan her, det bliver. Vi lytter rent faktisk til dem, og tager deres kommentarer eller bekymringer med tilbage til Energinet, fortæller Therese Møgelberg og fortsætter:

Det er lettere for lodsejerne at sige, hvad de egentlig gerne vil, når man kommer som en tredje part.

Therese tilføjer, at lodsejerne ofte føler sig mere trygge ved at åbne op for deres ønsker og bekymringer, når dialogen ledes af en neutral part.

 – Jeg er sikker på, at hvis de er utilfredse med noget, så skal de nok sige det.

Efter den første fase med de indledende lodsejermøder, så følger en periode med miljøgodkendelser, hvor der vil være færre aktiviteter. Når godkendelserne er på plads, vender Geopartner tilbage for at færdiggøre de endelige aftaler og sikre, at rettigheder og erstatningsvilkår bliver tinglyst.

Det er tidsmæssigt et langt projekt, og derfor er det vigtigt for os at have en god proces fra start til slut. Vi sikrer, at alle lodsejere føler sig informeret og respekteret, fortæller Therese Møgelberg.

Lokalt team med ekspertise på Sjælland

Det særlige ved dette projekt er, at opgaverne primært udføres af medarbejdere fra Geopartners Areal & rettighedsteam på Sjælland. Tidligere har Geopartner trukket på ressourcer fra teamet i Jylland for at sikre den nødvendige erfaring i lodsejerforhandlinger, men denne gang er det lokale team sat i front.

Teamet af lodsejerkontakter består af landinspektører, som alle har en indgående forståelse for lodsejeres behov og bekymringer.

Vi har et godt kendskab til lokalområdet og en stærk faglig baggrund, der gør os til en tryg samarbejdspartner for både Energinet og lodsejerne, afslutter Therese.

Vil du høre mere?

Therese Møgelberg
Kontorleder, landinspektør
Telefon +45 4520 1647
Mobil +45 9244 8653
tmb@geopartner.dk
Inger Hargaard Christiansen
Landinspektør
Mobil +45 2183 3394
iha@geopartner.dk