Scanning af Børglum Klosters kirke sikrer en identisk kirke efter restaurering
I Vendsyssel, i Nordjylland gennemgår den store og historiske Børglum Klosterkirke i disse år en omfattende restaurering. Geopartner har sikret data, så den færdige kirke bliver fuldstændig identisk med den gamle fredet klosterkirke.
Når et stykke af Danmarks kulturarv skal bevares, kræver det omhyggelighed, præcision og den rigtige teknologi. Sådan er det også for den næsten 1.000 år gamle Børglum Klosterkirke, der efter knap 100 år uden vedligeholdelse trængte til en gennemgribende restaurering, og derfor nu med massiv støtte fra flere fonde restaureres under ledelse af arkitekt Søren Kibsgaard.
Behov for uhyre præcise scanninger
Da Børglum Kloster er en fredet bygning, kræver loven, at der tages særlige hensyn i restaureringen, for at sikre, at de historiske elementer og udtrykket bevares. Det kræver et omfangsrigt billede-og datagrundlag af klosterkirkens konstruktion og udseende, inden restaureringen påbegyndes.
Det grundlag har Geopartner Landinspektører bidraget til med deres ekspertise inden for scanning og modellering. Geopartner har udført scanninger og taget panoramabilleder af kirken. Formålet med scanningerne har netop været at sikre, at kirken kan genopbygges som en tro kopi af den gamle. Det er landinspektør og teamleder for Geopartners scanningsteam, Anders Flensborg Iversen, der er projektleder på Geopartners scanningsopgaver.
– For at sikre det bedste udgangspunkt for restaureringen, har vi leveret og udført en meget detaljeret og høj præcisionsscanning af hele kirken. Hver krog er blevet målt, og det hele er blevet tegnet op i detaljerede tegninger. Vi har også udarbejdet 3D-modeller for enkelte elementer i kirken, fortæller Anders om dataindsamlingen og de efterfølgende tegninger.
Med denne præcise dataindsamling, punktsky, og modeller, samt et omfattende billedmateriale er det bedste datagrundlag sikret, og man kan altid i byggeprocessen gå tilbage og se, hvordan det så ud.
Hvordan er klosterkirken scannet?
Traditionelle målemetoder ville ikke kunne levere den nødvendige detaljeringsgrad og fuldstændighed, som sådan et projekt kræver. Derfor har Geopartner anvendt avanceret og præcis scanningsteknologi.
– Vi har anvendt en Leica RTC360, som sikrer millimeterpræcise opmålinger. Det er afgørende, at vi kan dokumentere hver eneste detalje af kirken nøjagtigt, så den kan genopbygges præcis, som den var, udtaler Anders. Scanning er simpelthen den bedste metode til dette formål, tilføjer han.
Om scanningsprocessen fortæller Anders:
– Vi har arbejdet i tre niveauer for at få de mest nøjagtige billeder af kirken – gulvniveau, halvanden meters højde og brugt teleskopstativ til de højere områder og hvælvingerne. Ved at scanne på flere niveauer kan vi sikre, at vi får alle detaljer med, lige fra de højeste dele af hvælvingerne til undersiden af kirkebænkene, forklarer Anders.
Ikke kun selve bygningen er scannet også alt inventar.
– Vi har scannet alt lige fra kirkebænke til alteret, prædikestolen og orglet m.m. Særligt scanning af bænkene havde stort fokus, da de skulle restaureres og udstyres med varmekilder, idet man ønsker at kunne bruge kirken i mere end blot sommerhalvåret, siger Anders og tilføjer:
– Det er en ret sjov opgave og flotte data at sidde og arbejde med bagefter. Efterhånden har vi også meget erfaring i scanning af kirker og gamle bevaringsværdige bygninger, f.eks. har vi også scannet Odense Domkirke, Helligåndskirken m.m., fortæller Anders stolt.
Et gravkammer blev en lidt speciel scanningsopgave
Under arbejdet dukkede der uventede elementer op, som også skulle foreviges i modeller og billeder, f.eks. gamle hvælvinger, men mest specielt og udfordrende var et gammelt gravkammer.
– Det var en speciel oplevelse for vores scanningsmand, især da adgangsforholdene var udfordrende og atmosfæren noget uhyggelig, fortæller Anders. Det var et meget lille hul ind til gravkammeret, og så synes han nok heller ikke, det var vanvittig spændende at skulle ind i et lille mørkt gravkammer, hvor man ikke ved, hvad der er derinde, siger han med et smil.
Hvad var der så derinde? Gravkammeret gemte på 4 kister, hvoraf en var brast sammen pga. forrådnelse, så gravkammeret var præcis, som man kan forestille sig – lille, mørkt og med skeletter i kister. Kammeret blev pænt tillukket igen, så gravfreden kan bevares.
Scan bevaringsværdige bygninger – til hvis uheldet er ude
Børglum Klosterkirke har nu gennemgået en komplet scanning, og det er ikke kun til restaureringen, at disse data giver værdi, siger Anders:
– Som bonus har de nu data på alt, hvis uheldet skulle være ude, og det hele brændte ligesom den frygtelige situation med Børsen i København, Anders fortsætter:
– Det er så vigtigt at være på forkant og få scannet de mange bevaringsværdige kulturhistoriske bygninger vi har i Danmark, så det i de værste tilfælde ved brand og sammenstyrtning er muligt at lave en præcis genopbygning, siger Anders og fortæller videre:
– Geopartner tilbyder, at man kan nøjes med at få scannet bygningen, uden at lave modeller, så er data sikret og modellerne kan laves senere, hvis uheldet er ude. Det er en billigere måde her og nu.
En kulturarv, der bevares
Børglum Klosters kirke er netop et eksempel på, hvordan en scanning kan bidrage til at bevare dansk kulturarv og sikre, at kirken står for kommende generationer præcis, som den har gjort i 1000 år.
– Vores arbejde er ikke kun en scanning – en teknisk bedrift, men giver også rigtig god mening for mig personligt, da jeg er med til at bevare lidt Danmarkshistorie. Vi følger renoveringens fremgang og glæder os over at have bidraget til det vigtige arbejde, udtaler en stolt Anders afsluttende.
Børglum Klosterkirkes restaurering
I januar 2024 startede restaureringen af den gamle domkirke efter et års forberedelse. Den sidste store restaurering af den gamle domkirke skete i 1700-tallet. Restaureringen sker med en fondsstøtte på i alt 34.700.000 kr. fra flere fonde. Den igangværende restaurering forventes at forløbe de næste to år.
Man kan følge med i restaureringen på denne YouTube-kanal: https://www.youtube.com/@boerglumkloster_officiel
Kan vi hjælpe dig med scanning og modeller?
Landinspektør, forretningschef 3D-laserscanning & drone
Mobil +45 2869 4032
afi@geopartner.dk