– lodsejerforhandling og aftaleindgåelse

 

I Danmark har vi været privilegerede i forhold til adgang til rent drikkevand, men grundvandsressourcen trues flere steder af bl.a. pesticider.

Som konsekvens heraf er kommuner blevet pålagt at foretage en sikring af de boringsnære arealer – også kaldet Boringsnære Beskyttelsesområder (BNBO) – mod bl.a. anvendelse og nedsivning af pesticider.

 

Det kan vi hjælpe med inden for BNBO

Vi er eksperter i ejendomsændringer, sikring af ejendomsrettigheder og dialog med lodsejere. Sagt i al beskedenhed, naturligvis. Derfor kan vi professionelt hjælpe dig med:

  • lodsejermøder og lodsejerforhandlinger – en af vores spidskompetencer
  • mægling ved uenighed, så alle parter føler sig hørt
  • fastlæggelse af kompensation og beregning af erstatning
  • frivillig aftaleindgåelse – det er målet
  • udfærdigelse af aftaledokumenter og deklarationer
  • tinglysninger
  • en tryg og konstruktiv proces

BNBO har mange interessenter

Interessenterne er kommunen, der skal sikre, at opgaven bliver udført; vandforsyningen, der fortsat skal kunne levere drikkevand af høj kvalitet til forbrugerne; samt lodsejerne, hvis arealer bliver påvirket ift. fremtidig anvendelse. Herudover kan borgerne også blive en part i en samlet løsning f.eks. ved, at der indtænkes rekreative formål i den ændrede arealanvendelse.

Succeskriterierne for løsning af denne vigtige opgave er naturligvis, at drikkevandsressourcen sikres for fremtiden, men også at alle involverede parter føler sig set, hørt og ordentligt behandlet – og at de endelige løsninger er bæredygtige i et langt perspektiv.

Her er vi som landinspektører en vigtig aktør. Både i den naturlige rolle som neutral rådgiver, og fordi vi har indgående kendskab til ejendomsdannelse og det gældende lovgrundlag – samt har stor erfaring med lodsejerforhandling, mægling, fastlæggelse af kompensation og frivillig aftaleindgåelse.

 

Målet er frivillig aftaleindgåelse mellem alle parter

I Geopartner råder vi over stærke kompetencer indenfor aftaleindgåelse og god dialog. Vi fører de involverede parter sikkert og konstruktivt gennem hele processen frem til indgåelse af frivillige aftaler om ændring af den fremtidige arealanvendelse.

Vi er glade for, at vi med vores ekspertise på disse områder kan begrænse forureningen rundt i hele Danmark og dermed forhåbentlig hjælpe til sikring af rent drikkevand til kommende generationer.

Hvordan går det med de frivillige aftaler? Se status på BNBO hos Miljøstyrelsen.

 

Vil du vide mere om BNBO?

Kontakt os uforpligtende og hør, hvordan vi hjælper jer i processen hen mod at opnå frivillige aftaler eller se vejledning om boringsnære beskyttelsesområder.

Hvad er BNBO?

BNBO står for “Boringsnære Beskyttelsesområder” og er områderne omkring drikkevandsboringer, der skal beskyttes for at sikre rent drikkevand ved at minimere risikoen for forurening.

De boringsnære arealer i Danmark anvendes typisk erhvervsmæssigt, primært til landbrug, og kommunerne har foretaget en risikovurdering for arealerne. Der hvor der er skønnet en risiko for, at pesticider kan påvirke vandboringer og dermed grundvandet i området, skal der indgås aftaler med lodsejeren om en ændret fremtidig anvendelse for at undgå brug af pesticider og dermed øge sikringen af grundvandsressourcen.

Jonas Højberg

Jonas Højberg

Landinspektør

Bliv kontaktet

Skal vi også hjælpe dig i mål med BNBO?