Tanker fra 2 generationer af landinspektører

I 2018 fylder landinspektørfaget 250 år. Faget har i løbet af årene udviklet sig i takt med samfundets behov og de teknologiske muligheder. Vi har spurgt tre generationer af vores egne landinspektører om udviklingen af faget i deres tid og hvad fremtiden kan bringe

Sti Herman Stisen

Årgang: 1982.

36 års anciennitet.

Arbejdet på kontoret har været under den største udvikling

– “De helt store ændringer har været inden for det tekniske, hvor den største ændring er sket i arbejdet inde på kontoret. Her vi er gået fra at konstruere og tegne i hånden, ved hjælp af lommeregnere og linealer, til computere og maskintegning gør meget af arbejdet”.

– “Udviklingen har resulteret i, at man i dag er meget mere effektive. Om det så er opmålingen i marken eller på kontoret, så tager det, der før tog flere dage, ikke mere end et par timer i dag”.

– “Opgaverne som landinspektør har varieret meget gennem de sidste 35 år. Mange af disciplinerne er de samme, men opgaverne udvikler sig konstant i takt med den teknologiske udvikling, samfundstendenser og politiske tiltag. Det er i det hele taget et meget dynamisk og alsidigt fag, og der er konstant udvikling i opgaverne – man keder sig aldrig som landinspektør”.

Anne Kristine Munk Mouritsen

Årgang: 1998.

20 års anciennitet.

Kompleksiteten af faget giver både udfordringer og muligheder

– !I min tid er den største udvikling kompleksiteten af faget. Der kommer mere og mere lovgivning og flere og flere regulativer man skal kende til og være bevidst om i sit arbejde som landinspektør, og det samme gælder instrumenterne. De nye instrumenter giver mange muligheder, men man skal kende til disse fordele og begrænsninger for at kunne udnytte mulighederne”. 

– “Den øgede kompleksitet har betydet øget behov for specialiseringer inden for faget. Det har igen betydet, at der er mange overleveringer mellem medarbejdere, som har betydet en ny faldgrube for fejl. Det er ikke fordi, der bliver lavet flere fejl i dag end for 100 år siden, men mens fejlene dengang ofte bundende i uvidenhed og utilstrækkelighed, så er kompleksiteten i dag den største udfordring”.

– “I fremtiden tror jeg, at indsamling af den tekniske data med slammere, 3D og droner bliver stort inden for faget. Der er vi i Geopartner heldigvis rigtig godt i gang og med helt fremme både i forhold til teknologiske løsninger, men også i forhold til indsamling og behandling af data”.