Leif underviser kinesiske elever i landmåling

Mere end 8.000 kilometer hjemmefra, skal kort- og landmålingstekniker Leif Frederiksen fra Geopartner Landinspektører undervise kinesiske studerende i traditionel landmåling.

Nivellement og afsætning

14 dage om året skifter Leif Frederiksen sit daglige arbejde i Geopartner ud med titlen som lærer på Changzhou Institute of Technology, i den kinesiske millionby Changzhou. Skolens oplæg var, at undervisningen i traditionel landmåling udelukkende skulle være teoretisk på grund af mange elever i klasserne, men Leif ville det anderledes til trods for, at han fik af vide, at det ville være umuligt:

– “Man kan jo heller ikke lære at køre bil uden at prøve det, siger han med et blink i øjet. De skal lave to opgaver, mens jeg er her. Den ene er en klassisk nivellementsopgave med traditionelle analoge instrumenter og den anden er en afsætningsopgave, hvor de skal afsætte 6-8 punkter i en irregulær figur”.

Store klasser er en udfordring 

Leif Frederiksens engagement i det kinesiske er en del af et samarbejde mellem VIA University i Danmark og Changzhou Institute of Technology. Til trods for visse udfordringer er det en spændende opgave at undervise eleverne:

– “Den helt store udfordring er klassens størrelse. Der er 80 elever i klassen, så det kan være svært at hjælpe dem alle sammen, men de er virkelig interesseret i faget. Derudover kan der være lidt sproglige misforståelser, men matematikken er eviggyldig og transcenderer alle sprog, så jeg retter undervisningen ind efter det”, fortæller Leif.

– “Og så er det en spændende faglig udfordring at formidle stoffet til eleverne på en forståelig måde og en fed følelse, når man kan mærke, at de lærer noget”.

Kultur og store landmålingsbedrifter

Opgaven som underviser i Changzhou giver ikke blot Leif Frederiksen muligheden for at lære fra sig. Han lærer også selv en masse om kinesisk kultur, og han får muligheden for at opleve mere af riget i midten.

– “Sidste år var jeg i Shanghai, som er et fascinerende virvar af moderne bygninger. Og i år håber jeg at besøge Beijing og den Kinesiske mur, som er en af verdens største bygningsbedrifter – også i forhold til landmåling”, smiler Leif Frederiksen.