3D scanning og modellering af renseanlæg

I samarbejde med NIRAS har vi for Novafos udført 3D as-built dokumentation af Måløv renseanlæg. 3D dokumentationen er ikke blot en opdatering af eksisterende tegninger, men kan bruges som grundlag for fremtidige udviklings- og renoveringsprojekter.

3D er fremtiden

Ifølge Anders Christensen, chefkonsulent ved NIRAS, er 3D fremtiden inden for bygnings- og installationsdokumentation. Han ser især Geopartners evner til at levere et færdigt og brugbart slutprodukt som essentielt. 

– “Det hele er et spørgsmål om at kunne dokumentere bygningen og alle installationerne”, svarer Anders Christensen, chefkonsulent ved NIRAS, på spørgsmålet om hvad man kan bruge en 3D model til. 

I videoen kan du se et udklip af 3D modellen af Måløv Renseanlæg

Markant effektivisering

– “Udfordringen vi forsøger at løse er, at det er en installation som skal ce-mærkes. Det kræver, at man kan vedlægge en installationstegning til det tekniske dossier”, fortæller Anders Christensen om opgaven i forbindelse med Måløv renseanlæg.

– “Traditionelt laver man det ved at opmåle installationen, for derefter at tegne eller modellere det hele. Det er naturligvis en lang proces, som vi kan effektivisere markant ved hjælp af 3D scanning og modellering”, uddyber han.

Detaljegraden på en 3D modellering gør dem brugbare som udgangspunkt for fremtidige projekter

Færdige filer frem for rå punktsky

Om Geopartners engagement i samarbejdet siger Anders Christensen: “Geopartner Landinspektører har lavet 3D scanningen og modelleringen. Den helt klare fordel ved samarbejdet er, at Geopartner leverer færdige filer, hvor punktskyen er oversat til modeller, frem for en rå punktsky”.

Det brugbare slutprodukt er et resultat af Geopartners ekspertise og know-how inden for feltet:

– “Scanningen er foretaget med vores High-end Faro S150 laserscanner, hvilket skaber en 3D punktsky som efterfølgende er blevet modelleret til en 3D CAD-model”, fortæller Poul Holm Jensen, landinspektør, Geoaprtner Landinspektører om den tekniske tilblivelse af 3D dokumentationen.

Ifølge Anders Christensen, så kommer 3D scanning og modellering til at spille en større rolle inden for dokumentation af bygninger og installationer:

– “Der er ingen tvivl. 3D er fremtiden inden for det her felt”.

Læs mere om vores kompetencer inden for 3D scanninger og modeller